| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

UE2 Tehtävät

Page history last edited by Virpi Loikkanen 7 years, 12 months ago

Tehtävät 1700-luvusta

1. Kuvaile, millaiset asiat olivat tyypillisiä valistusajalle

2. 1700-luvun tärkein uskonnollinen ilmiö oli pietismi. Ketkä kolme henkilöä olivat pietismin perustajia tai johtajia? Millaisia asioita heidän johtamissaan liikkeissä korostettiin ja millaista toimintaa järjestettiin?

3. Suomalainen Anders (Antti) Chydenius oli oman aikakautensa tunnetuimpia henkilöitä. Etsi tietoa hänestä ja kuvaile, mitkä hänen tekemissään asioissa näkyvät valistusajan aatteet ja millä tavalla taas pietismi.

 

 

 

Perehdy Martti Lutherin elämään.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

1. Millaisiin asioihin Luther vaati uudistuksia kirkossa?

2. Millä tavalla hän perusteli uudistusvaatimuksiaan?

3. Mitkä ovat keskeisimmät erot luterilaisen ja roomalaiskatolisen kirkon välillä nykypäivänä?

 

 

 

Ryhmätyö reformaatiosta

Aiheet:

1. Saksan reformaatio

2. Englannin reformaatio

3. Sveitsin reformaatio

4. Radikaalireformaatio

5. Vastareformaatio

Toteutus: tehkää omasta aiheestanne esitys, joka sisältää tärkeimmät henkilöt, tapahtumien kulun ja seuraukset eli millainen tilanne vallitsi reformaatioajan lopussa. Tehdään tällä kertaa sähköisiä tuotoksia eli PowerPoint-esityksiä tai tekstitiedostoja. Liittäkää mukaan kuvia, mutta muistakaa noudattaa tekijänoikeuslakia! Viimeiseen diaan tai tekstin loppuun tulee liittää lähdeluettelo. Tallettakaa työnne o-asemalle sellaisella nimellä, että löydätte sen myöhemmin...

 

 

KIRKOT NYKYPÄIVÄNÄ – RYHMÄTEHTÄVÄ

AIHEET:

* jokin Afrikan maa

* Lähi-Idän maa

* Aasiasta esim. Kiina (tai joku muu, jos kiinnostaa ja tietoa löytyy)

* latinalaisen Amerikan maa

* Pohjois-Amerikan maa

* Venäjä (ent. Neuvostoliitto)

* Keski-Euroopan maa

* Oseania, Australia, Uusi-Seelanti    

TEHTÄVÄ:

  • tutustukaa oppikirjan viimeisen pääluvun ja Internetin välityksellä kyseisen maan (maanosan) nykyiseen uskontotilanteeseen ja hieman lähihistoriaan (lähinnä 1900-luku)
  • Selvittäkää lyhyesti:
  1.  Milloin kristinusko tuli sinne / mitä tapahtui lähihistoriassa?
  2.  Minkä verran kristittyjä on maassa?
  3.  Mitä eri kirkkokuntia maassa on ja minkä verran niillä on kannatusta?
  4.  Mitä muita uskontoja on maassa ja mikä on niiden kannattajien osuus väestöstä?
  5.  Mitä haasteita ko. maassa on kristinuskolle? (vaikeuksia, ongelmia, miltä tulevaisuus näyttää?)
  6.  Miten maan oma kulttuuri näkyy kristinuskossa?   

Valmistakaa aiheestanne noin sivun verran tekstiä tai vastaava PP-esitys. Liittäkää mukaan ainakin yksi kuva, joka liittyy kyseisen maan kristillisyyteen.

  

  

UE2- kurssin kotitehtävä

   

- kirjoita noin kahden sivun (= koneella tehtynä) mittainen teksti kristillisestä lähetystyöstä eri aikoina => käsin tehtynä pitempi

- tekstin tulisi sisältää seuraavia asioita:

* miksi lähetystyötä tehdään

* miten sitä on tehty eri aikakausina, siis vanhalla ajalla, keskiajalla, uudella ajalla…

* miten sitä tehdään nykyaikana

- arvioi myös, miksi kristillinen lähetystyö on menestynyt

- käytä lähteinä oppikirjaa (kpl 20 + eri aikakausista kertovat kappaleet) ja Internet-sivuja, AINAKIN sivua www.mission.fi, joka on Suomen Lähetysseuran kotisivu

 

 

Ortodoksinen kirkko

 

Saat oheisena kolme monistetta. Tee seuraavat tehtävät joko vihkoon tai monisteeseen riippuen siitä, onko monisteessa tilaa vastaukselle. Käytä lähteinä oppikirjaa (s. 80-103 eli kappaleet 9-11), monisteita tai Internetiä. Huomaa myös, että joissakin tehtävissä on vaihtoehtoina monisteen pohjalta tai Internetin avulla työskentely. Kun saat atk-luokkavuoron, tee erityisesti niitä tehtäviä, joita ei voi tehdä monisteiden ja kirjan pohjalta. Silmäile siis tehtävät läpi ennen kuin aloitat! Tässä monisteessa olevien linkkien lisäksi voit katsoa virpin delicious-sivulta ortodoksisuus-tagilla merkittyjä sivuja http://www.delicious.com/virpiloi/ortodoksisuus . Tämä moniste on sähköisenä sivulla http://virpinkurssit.pbworks.com/w/page/9352707/UE2-Tehtävät , jotta voit käyttää linkkejä suoraan.

 

  1. Laadi vihkoon aikajana ortodoksisen kirkon historiasta. Käytä pohjatekstinä oppikirjaa (s. 82-89) ja monistetta numero 1 sekä monistetta nro 2 sekä 3A:ta. Monisteen 1 teksti on lainattu Internet-sivulta, joten jos pääset koneelle, voit katsoa suoraan osoitteesta  http://www.ort.fi/fi/ortodoksisuus/kirkon_historia/index.php . Myös osoitteessa http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/ortkko1.html kerrotaan lyhyesti ortodoksisuuden historiasta. Voit myös pelata kirkon historiaan liittyvää peliä osoitteessa http://koulut.tampere.fi/materiaalit/ortod/jana.html# ; tosin peli on tarkoitettu peruskouluikäisille, mutta tuskin se on liian helppo.

 

  1. Kirjoita vihkoon selostus siitä, miten ortodoksinen kirkkorakennus eroaa luterilaisesta kirkkorakennuksesta. Tutustu tätä varten VIRTUAALIKIRKKOON Internetissä osoitteessa http://www.ortodoksi.net/virtuaalikirkko/index.html. Hiiren avulla voit liikkua kirkossa ja napsauttamalla saat lisätietoa mm. ikonostaasista, alttaripöydästä, uhripöydästä, jumalanpalvelusvaatteista, kasteastiasta sekä lampukoista ja kynttilöistä. Jos Sinulle jää aikaa, voit vertailun vuoksi tehdä virtuaalisen tutustumismatkan hienoon englantilaiseen kirkkoon osoitteessa http://www.farnboroughabbey.org/vrtour/vrtour.html. Jos et pääse nettiin, käytä apuna monistetta nro 3, B-puolta.

 

  1. Täydennä monisteessa numero 2 olevaan karttaan ortodoksisen historian tärkeät kaupungit ja kirjoita selitykset ortodoksisille termeille. Käytä apuna monisteen 2 toisella puolella olevia tietoja ja tekstimonistetta numero 3 sekä oppikirjaa. Vaihtoehtoisesti voit etsiä tietoja Internetistä esimerkiksi osoitteista http://www.ort.fi/fi/ortodoksisuus/sanasto/index.php ja  http://www.ortodoksi.net/tietopankki/index.htm.

 

  1. Kirjoita vihkoon luettelo ortodoksisen kirkon sakramenteista eli mysteereistä sekä kunkin kohdalle lyhyt selostus sen sisällöstä. Oppikirja on tässä helpoin lähde, mutta voit etsiä netistäkin.

 

  1. Osoitteessa http://www.opinto.net/uskonto/timomuola/ortsuom.html on ortodoksista kirkkoa käsittelevä teksti. Luultavasti sen sisältö on Sinulle jo tässä vaiheessa tuttua. Voit kuitenkin lukaista sen. Joka tapauksessa tee tekstiin liittyvät tietotestit. Toinen on helppo, toinen aika vaikea.

 

  1. Kirjoita vihkoon lyhyt selostus Suomen kahdesta ortodoksisesta luostarista, niiden historiasta ja toiminnasta. Lähteenä voit käyttää osoitteita www.valamo.fi ja http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/luostarit/index.php . Myös Wikipediassa ja ortodoksi.netissä on tietoa näistä luostareista.

 

  1. Tutustu ikoneihin oppikirjan ja Internetin avulla, katso kuvia! Kirjoita vihkoon lyhyesti, mitä ikonit ovat, millaisia aiheita ne käsittelevät ja millaiset periaatteet ohjaavat ikonien maalaamista. http://www.ortoweb.fi/ikonitjapuvut.asp, http://www.ort.fi/sivut_ortodoksisuus/kirkkotaide/ikonitaide.php http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/ikonit2.html

           http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/ikonit.html (kaikki ed. sivulla olevat ikonit

           kerralla, avautuu luultavasti hitaasti, jos Internet-yhteys toimii modeemin kautta)

           http://fi.wikipedia.org/wiki/Ikoni

 

           Pelaa ikoni-palapeliä osoitteessa http://www.edu.joensuu.fi/ortoweb/palapelit12.htm

 

  1. Jos aikaa jää, katso Internetissä oleva opettajan tekemä PP-esitys Suomen ortodoksisesta kirkosta, osoite on www.slideshare.net/virpiloi/ortodoksisuus-suomessa

 

Paavius:

1. Mikä on paavin asema / virka / tehtävät?

2. Millä asioilla roomalaiskatolinen kirkko perustelee tai on perustellut paavin asemaa?

3. Paavin asema kasvoi ja kehittyi varhaiskeskiajalla. Miksi?

4. Millaiset asiat olivat merkkejä paavin vallasta sen huippukaudella sydänkeskiajalla?

5. Miksi paavin valta laski myöhäiskeskiajalla ja uudella ajalla?

6. Millainen on ollut paavin valta uudella ajalla ja nykyaikana?

7. Kuka on nykyinen paavi ja millainen on hänen linjansa johtajana, konservatiivinen eli vanhoillinen vai uudistusmielinen?

8. Tutustu Vatikaaniin = etsi kuvia ja videoita; esim. matkailusivut ovat hyvä lähde; tutustu myös Vatikaanin YouTube-kanavaan

 

 

Reformaation ryhmätyöaiheet:

1. Reformaation tausta ja syyt

2. Reformaation eteneminen Saksassa

3. Reformaatio Sveitsissä

4. Reformaatio Englannissa

5. Radikaalireformaatio

6. Katolisen kirkon reaktio reformaatioon (ns. vastauskonpuhdistus)

7. Reformaatio Pohjoismaissa

8. Kartta Euroopan uskonnollisesta nykytilanteesta

9. Martti Lutherin elämä

 

 

Martti Luther

- vastaukset löytyvät osoitteesta http://www.slideshare.net/virpiloi  => paina view all => Martti Luther

1. Millainen kotitausta Martti Lutherilla oli ja missä asiassa hän tuotti pettymyksen perheelleen?

2. Millaisia "titteleitä" tai oppiarvoja Martti Luther hankki elämänsä aikana?

3. Miksi Martti Luther luopui luostarielämästä?

4. Uskonpuhdistus eli reformaatio oli ensimmäinen mediailmiö. Mikä media eli joukkotiedotusväline oli kyseessä?
5. Millaisia ongelmia Martti Lutherille koitui reformaattorina toimimisesta?

6. Millaisia asioita Martti Luther arvosteli roomalaiskatolisen kirkon toiminnassa ja opetuksissa ja miksi?

7. Keitä asui Lutherin kodissa ns. Mustassa luostarissa?

8. Mainitse muutamia (vaikka 3) Lutherin kirjoittamia kirjoja

9. Mikä esityksen kuva on väärässä paikassa?

 

Ekumenia

Mene Internet-osoitteeseen http://delicious.com/virpiloi. Kirjoita kenttään ”type a tag” sana ekumenia. Saat näkyviin linkkejä ekumenia-aiheisiin sivuihin. Toki voit myös googlata, mutta tässä on osoitteita valmiina. Tutustu muutamiin sivuihin (ei välttämättä kaikkiin, sillä niitä on useita) ja vastaa seuraaviin kysymyksiin.

 

  1. a) Mitä ekumenia on ja mihin sillä pyritään?

            b) Mihin ekumenia perustuu?

  1. Millainen on ekumeenisen liikkeen historia?
  2. Millaista toimintaa ekumeenisen liikkeen piirissä harjoitetaan?
  3. Millaisia ongelmia tai vaikeuksia ekumeenisella liikkeellä on?
  4. Millaisia tuloksia ekumeenisella toiminnalla on saavutettu?
  5. Mainitse nimeltä muutama (vaikka 3) ekumeeninen järjestö

 

 

Kotitehtävä: Jeesuksen elämäkerta

-kirjoita käsin vähintään yksi A4-sivu (joka riville)

- palautetaan opettajalle, älä tee vihkoon

- sisältö: sellaisia asioita, joita elämäkerroissa yleensä on

* milloin henkilö eli ja kuoli, perhetausta

* jotain taustatietoja siitä aikakaudesta, jolloin henkilö eli

* miksi henkilö on merkittävä eli mitä hän teki ja opetti, millainen vaikutus hänellä oli

- käytä lähteinä esim. Raamattua, muita kirjoja ja Internetiä (Googleen hakusanaksi Jeesus Nasretilainen); käytä mielellään useampaa kuin yhtä lähdettä; älä unohda ykköskurssin oppikirjaa

- loppuun lähdeluettelo, johon merkitään

* kirjoista kirjoittaja(t), kirjan koko nimi, kustantaja ja ilmestymisvuosi

* Internet-sivuista tarkka osoite ja päivämäärä, jolloin sivu on luettu sekä

* kaikki muukin kirjallinen ja kuvamateriaali mahdollisimman tarkasti merkittynä

- palautus erikseen sovittavana ajankohtana

 

Kirjatehtävä

1. Lähdemateriaalina on kaunokirjallinen teos, jossa käsitellään jotakin kirkkohistoriallista aihetta, henkilöä tai aikakautta tai jossa kirkolliset asiat ovat jollakin tavalla mukana. Myös elämäkerta sopii aiheeksi. Ohessa on kirjalista, mutta voit itsekin ehdottaa kirjaa – opettajan tulee kuitenkin hyväksyä valintasi.

2. Työn laatiminen:

-       Lue valitsemasi teos ja tee samalla muistiinpanoja.

-       Kirjoita analyysiä seuraavan ohjeen mukaan ainakin yksi sivu fonttikoolla 12

3. Työn osat:

-       Juonen ja henkilöiden kuvaus, josta käy ilmi, että olet lukenut kirjan – sitä paitsi opettajankin on hyvä päästä kirjan sisällöstä selville. Pakollinen.

-       Kuvaus siitä, miten kirkkohistorian tapahtumat ja uskonnolliset asiat näkyvät kirjassa. Esimerkiksi tapahtumapaikat, ihmisten tavat, henkilöiden ammatit ja puhetapa saattavat kertoa kirkollisista asioista. Helpoimmin näitä asioita löytää kirjoista, jotka aihepiiriltään suoraan liittyvät kirkollisiin teemoihin, mutta niitä on toki sellaisissakin kirjoissa, joissa kirkko tai uskonto ei ole pääroolissa. Pakollinen.

-       Taustatietoja: kirjailija, kyseinen kirja, tekijän muut kirjat, kirjassa käsitelty aikakausi tai teema. Ei pakollinen.

-       Oma kommentti kirjasta: Millainen oli lukukokemuksesi? Piditkö kirjasta vai etkö? Miksi? Oliko menneisyyden kuvaus uskottavaa? Millainen käsitys sinulle tuli kyseisen ajan kirkollisesta elämästä? Muuta? Ei pakollinen, mutta opettajalle hyödyllinen, auttaa kehittämään kirjalistaa paremmaksi.

-       Lähdeluettelo. Jos käytät vain lähdekirjaasi, merkitse kirjailijan nimi, kirjan nimi, kustantajan nimi ja ilmestymisvuosi. Jos käytät muita kirjoja, merkitse niistä samat tiedot. Internet-sivuista merkitään tarkka osoite ja päivämäärä, jolloin sivu on luettu. Pakollinen.

4. Työn palauttaminen

-       Tehtävä palautetaan opettajalle erikseen sovitavana ajankohtana. 

 5.  Arviointi

-       Numeroarviointi, joka pohjautuu  työn kokonaisuuteen,  mutta erityisesti kirkollisten asioiden kuvaukseen.

-       Arviointi ei pohjaudu siihen, piditkö kirjasta vai etkö.

-       Taustatietojen liittäminen työhön parantaa arvosanaa.

-       Työtä tai sen osia ei saa kopioida Internetistä eikä muualtakaan. Tietojen lainaaminen asiallisella tavalla on sallittua. Tarkista opettajalta, millainen on asiallinen tapa.

EI SAA:

-       kopioida takakannen tekstiä

-       kopioida Internetistä

-       kopioida kaverilta

SUOSITELTAVAA:

-       etsiä tietoja Internetistä – ja muistaa ilmoittaa lähdetieto

-       kysyä neuvoa opettajalta, näyttää keskeneräistä työtä opettajalle ja pyytää kommentteja

-       ajatella itse!

 

UE2 KIRJALLISUUTTA

* = kirjasta on tullut enimmäkseen hyvää palautetta

 

Alahautala, Raili: Kuninkaankartanon poika; Herra Niilo

Annala, Orvokki: Lallinkartanon Kerttu

Backman, Thea: Ristiretki farkuissa *

Bargellini, Piero: Pyhän Claran kukkaset *

ten Boom, Carrie & Sherril, John & Elisabeth: Kätköpaikka *

Cornwell, Bernard: Viimeinen kuningaskunta (sopivuus epävarma)

Cross, Donna Woolfolk: Paavi Johanna *

Cruz, Nicky: Juokse poika, juokse *

Eco, Umberto: Ruusun nimi*; Baudolino

Elwood, Roger: Matkalla Masadaan

Endo, Sushaku: Vaitiolo; Samurai

Follett, Ken: Taivaan pilarit*

Gaardner, Jostein: Vita brevis*

Ginzburg, Carlo: Juusto ja madot

Guareschi, Giovanni: Isä Camillon kylä (sekä muita Isä Camillo –sarjan teoksia) *

Guillou, Jan: Tie Jerusalemiin (tarina jatkuu kirjoissa Temppeliherra; Pohjoinen valtakunta; Arnin perintö) *

Hambraeus, Axel: Uddarbon pappi

Hulme, Kathryn: Nunnan tarina

Idefelt; Benedicta: Viipurista Vatikaaniin

Johnson, Eywind: Hänen armonsa aika

Kaila, Tiina: Bruno (kertoo Giordano Brunosta)

Kariniemi, Annikki: Riekon valkea siipi (kertoo Lars Levi Laestadiuksesta)

Kazantzakis, Niko: Pyhä köyhyys (kertoo Franciscus Assisilaisesta)

Ladurie, Emmanuel Le Roy: Montaillou, ranskalainen kylä

Laxness, Halldor Kiljan: eri teoksia

Linna, Väinö: Täällä Pohjantähden alla (ensimmäinen osa)

Lång; Fredrik: Ajatuksen ja tunteen matka (kertoo Leonardo da Vincistä)

Neilson, Winthrop: Nainen, joka rakasti Paavali Tarsolaista

Pennanen, Eila: Pyhä Birgitta

Peters, Ellis: Munkinhuppu; Yksi ruumis liikaa; Vaarallinen pyhimys; Pyhän Pietarin markkinat; Tuomitun kaapu (sekä useita englanninkielisiä teoksia)*

Rintala, Paavo: Minä, Grünewald

Ruusuvuori, Juha: Jurmo; Kaniikki Lupus; Ryöstetty pyhimys

Scheib, Asta: Katharina – karannut nunna (kertoo Martti Lutherin puolisosta)

Sienkiewicz, Henryk: Quo vadis?*

Slaughter, Frank G.: Kruunu ja risti

Sobel, Dava: Galilein tytär

Teräs, Mila: Pimeän taivaan kilta (sopivuus epävarma)

Thoene, Bodie & Brock: Vain joki virtaa vapaana (tarina jatkuu kirjoissa Enkelten kielin; Tuhkasta toivo nousee; Kaikki joet mereen)*

Tuokkola, Taavi: Keisaria väkevämpi

Tuuri, Antti: Eerikinpojat (tarina jatkuu teoksissa Ullan kirja ja Muukalaiset)

Utrio, Kaari: monia teoksia, mm. Vanajan Joanna; Vaskilintu; Yksisarvinen; Viipurin kaunotar*

Waltari, Mika: Valtakunnan salaisuus* (jatkuu teoksessa Ihmiskunnan viholliset); Johannes Angelos; Nuori Johannes; Mikael Karvajalka (jatkuu teoksessa Mikael Hakim); mahdollisesti muitakin teoksia

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.